Back to top

Hivatalos Wesnoth Kézikönyv

Ha újonc vagy a Harc Wesnothért játékban, először érdemes elolvasnod a következő oldalon található bevezetést (magyarul): http://wiki.wesnoth.org/Description/hu

VEZÉRLÉS

F1 ► Harc Wesnoth-ért súgó
Nyílgombok ► Görgetés
Bal egérgomb ► Egység kijelölése és mozgatása
Jobb egérgomb ► Főmenü, akció visszavonása
Középső egérgomb ► Az aktuális pozíciót középre igazítja
Escape ► Kilépés a játékból, kilépés a menüből, mégse küldi el az üzenetet
ctrl-r ► Egység toborzása
ctrl-shift-r ► A legutolsó toborzás megismétlése
alt-r ► Egység visszahívása
u ► Az utolsó lépés visszavonása (csak bizonyos lépések vonhatóak vissza)
r ► Újralépés
m ► Üzenet küldése más játékos(ok)nak (többjátékos)
M ► Üzenet küldése a szövetségeseknek (többjátékos)
alt-m ► Üzenet küldése mindenkinek (többjátékos)
n ► A még lépni képes egységek közötti körforgás
N ► A még lépni képes egységek közötti körforgás (visszafelé)
szóköz ► Befejezi az egység körét, és a következő egységre lép
alt-szóköz ► Befejezi a játékos körét
ctrl-szóköz ► Megtartja az egység pozícióját és kihagyja az egységet az egységek körforgásából
ctrl-v ► Megmutatja az ellenség lehetséges lépéseit (ahova léphet a következő körben)
ctrl-b ► Megmutatja az ellenség lehetséges lépéseit (ha az egységeid nem lennének a térképen)
ctrl-f ► Vált a teljes képernyős és az ablakos mód között
ctrl-a ► Vált a megnövelt és normál sebesség között
ctrl-s ►v Játékállás elmentése
ctrl-o ► Játékállás betöltése

/ ► Keresés
t ► Megszakított lépés folytatása
z ► Ráközelítés
x ► Eltávolítás
c ► Alap ráközelítés
ctrl-n ► Egység átnevezése
1-7 ► Megmutatja, hogy a kijelölt egység meddig képes eljutni ennyi kör alatt
l ► Vezér kijelölése
d ► A kijelölt egység leírása
ctrl-d ► A kijelölt egység védelmi értékeinek megmutatása
ctrl-g ► Rács be- vagy kikapcsolása
alt-k ► Eltakarás frissítésének be- vagy kikapcsolása
ctrl-k ► Eltakarás frissítése most
alt-l ► Címke megadása
alt-s ► Helyezések
ctrl-t ► Tereptípus-módosítók megmutatása
ctrl-m ► Elnémítás
ctrl-j ► Pálya céljainak megmutatása
: ► Felhasználói parancssor, ld. http://wiki.wesnoth.org/CommandMode

A Mac OS X-en a Cmd billentyű használatos a Ctrl helyett, és Opt az Alt helyett.


GÖMBÖCSKÉK

Az egységek mellett található energiacsík tetején található egy gömböcske. Az általad irányított egységeknél a gömböcske

  • zöld, ha az egység még nem lépett ebben a körben,
  • sárga, ha már lépett, de még további lépéseket tehet vagy támadhat,
  • piros, ha minden lépését felhasználta már az aktuális körben,
  • kék, ha az egység a szövetségesedé, amit nem te irányítasz.

Az ellenséges egységek energiacsíkjának tetején nincs gömböcske.


LEÍRÁS

A játék csatasorozatokból, azaz különböző pályák sorából áll. Csapataid minden csata során egy vagy több ellenfél csapataival küzdenek meg. Minden csapat egy vezetővel kezd a vártornyában.


ARANY

Minden csapat kap valamennyi aranyat kezdéskor, és két aranyat kap körönként, valamint minden a csapat által elfoglalt faluért kap egy aranyat körönként.

Az egységeknek van fenntartási költségük. Ez általában megegyezik az adott egység szintjével, hacsak az nem rendelkezik a hűséges jellemvonással (lásd lejjebb). Azok az egységek szokták ezt a jellemvonást megkapni, amelyek nem toborzás vagy visszahívás útján kerültek a játékba, például vezetők, vagy önként csatlakozók. Csak akkor terhelnek a fenntartási költségek, ha egységeid szintjeinek száma meghaladja a falvaid számát. Azt a fenntartást kell kifizetni, ami a fenntartási költségek és a falvak számának különbsége.

Tehát a bevételek kiszámításának képlete a következő lesz:

2 + falvak - maximum(0,fenntartás - falvak),

ahol a fenntartás a nem-hűséges egységeid összes szintjeinek száma.


TOBORZÁS ÉS VISSZAHÍVÁS

Egységeket arany fejében lehet toborozni, mialatt a vezéred egy vártoronyban tartózkodik, és ugyanabban a várban legalább egy szabad hely van. Kattints jobb egérgombbal egy szabad hatszögre, és válaszd ki a Toborzás parancsot, ekkor a megjelenő listából választhatsz felveendő egységeket. A toborzás költsége az egységre jellemző, de általában 10 és 20 arany között van.

Egy pálya befejezése után az egységeidet a következő pályán is használhatod. A jobb gombos menüből válaszd ki a Visszahívás parancsot, amivel az előző pályák egységeit hívhatod játékba. Ennek költsége 20 arany egységenként. A visszahívott egység megkapja szintjét, tapasztalati pontjait és (néha) minden mágikus tárgyát az előző pályáról, ráadásul teljesen felgyógyul.

Amikor játékba hozol egy egységet, várnod kell a következő körig, hogy léphess és támadhass vele.


FEGYVERKÜLÖNLEGESSÉGEK

Az egységek fegyverkülönlegességeiről a játékban, az egységek leírásaiban tájékozódhatsz.


JELLEMVONÁSOK

Az egységek a tulajdonságaikat megváltoztató jellemvonásokkal rendelkeznek. Ezeket toborzáskor véletlenszerűen kapják meg. A legtöbb egység két jellemvonást kap. A következők lehetnek ezek:

Erős eggyel többet sebez minden sikeres támadáskor a közelharcban, és 2-vel több életerőpontja van
Gyors eggyel több a lépési pontja, de 10%-al kevesebb az életerőpontja
Ellenálló 7-tel több életerőpontja van
Eszes 20%-al kevesebb tapasztalatra van szüksége a szintlépéshez

Léteznek olyan jellemvonások is, amelyek nem véletlenszerűen szerezhetőek meg:

Hűséges nincs fenntartási kölsége
Ügyeskezű eggyel többet sebez minden sikeres távolsági támadás során (csak tündéknek)
Élőholt immunis a mérgekkel szemben (csak élőholtaknak)


LÉPÉS

Ha egy egységre rákattintasz, az összes hely, ahova léphet kivilágosodik, amíg a számára éppen elérhetetlen helyek elsötétednek. Ezután rákattinthatsz arra a hatszögre, ahova szeretnél lépni vele. Ha olyan falura lépsz, ami megelőzően semleges vagy ellenséges volt, akkor elfoglalod. Ha olyan célt adsz meg, ami túl messze van ahhoz, hogy abban a körben oda tudjon lépni az egység, akkor a következő körök elején mindig folytatni fogja az útját, amíg oda nem ér. Ezt a lépegetést könnyedén megszüntetheted, ha új célt adsz az egységnek.

Nem léphetsz keresztül az ellenséges egységek körüli hatszögeken (ellenőrzött területükön) akadálytalanul. Ugyanakkor a 0. szintű egységeknek nincsen ellenőrzött területük.


KÜZDELEM

Ha egy ellenséges egység mellé lépsz, lehetőséged nyílik megtámadni. Kattints a saját egységedre majd mellette a támadásra kiszemelt egységre. Minden egységnek van legalább egy fegyvere a támadáshoz. Egyes fegyverek, mint a kard, közelharciak, mások pedig, mint az íj, távolságiak.

Ha közelharci fegyverrel támadsz, az ellenség csak közelharci fegyverrel üthet vissza. Ha távolsági fegyvert használsz, az ellenség a saját távolsági fegyverével védekezhet, ha van neki olyan.

A különböző féle támadások különböző sebzést okoznak, és különböző ütést tesznek lehetővé. Például egy tünde harcos 5 sebzést okoz a kardjának minden találatával és 4-szer támadhat egy küzdelemben. Ezt álalában 5-4-nek jelzik, ami 5 sebzést és 4 próbálkozást jelent.

Egy egység számára az esély, hogy eltalálják attól függ, hogy milyen terepen áll. Például a várakban és falvakban lévő egységeket nehezebb megütni, csakúgy mint a tündéket az erdőkben. Az adott egység védekezéseinek értékét (hogy mekkora eséllyel védi ki a támadást) az adott terepen úgy tudhatod meg, hogy rákattintasz az egységre, majd a terep fölé viszed az egérmutatót, ekkor a védekezési érték százalékosan megjelenik az állapotpanelen, valamint az adott hatszögben.


BEÁLLÍTOTTSÁG

Minden egységnek van beállítottsága: törvénytelen, semleges vagy igazságos. A beállítottság határozza meg, hogy a különböző napszakokban hogyan viselkednek az egységek. A semleges egységekre nincsenek hatással a napszakok. Az igazságos egységek többet sebeznek nappal, de kevesebbet éjszaka. A törvénytelen egységek éjaszaka jeleskednek, de nappal kevesebbet sebeznek.

A két-két "nappali" és "éjszakai" szakasz a reggel és a délután, valamint az éjszaka első és második fele, leolvasható a Nap és a Hold állásából a jobboldali panel képein.

A következő táblázat a napszakok változásának hatását mutatja be a törvénytelen és az igaszágos egységeken:
 

körnapszakigazságostörvénytelen 
1hajnal-- 
2nappal (reggel)+25%-25% 
3nappal (délután)+25%-25% 
4alkonyat-- 
5éjszaka (első fél)-25%+25% 
6éjszaka (második fél)-25%+25% 

Egy példa: képzeljünk el egy küzdelmet egy igazságos és egy törvénytelen egység közt, amikor mindkettőnek 12 az alapsebzése. Hajnal és alkonyat idején mindkettő 12 pontot sebez találat esetén. Reggel és délután az igazságos egység (12 *1.25) 15-öt fog sebezni, míg a törvénytelen egység csak (12 * 0.75) 9 pontot. Az éjszaka folyamán az igazságos egység fog mindössze 9-et sebezni a törvénytelen egység 15 pontjával szemben.

Egy hasonló semleges egység minden napszakban 12 pontot sebezne.


GYÓGYULÁS

A megsebesült egységek a falvakban minden körben 8 életerőpontot nyernek vissza. Ha egy 'gyógyító' vagy 'csillapító' egység mellett állnak, akkor is gyógyulnak. Az az egység,amelyik se nem lép se nem harcol egy körben nyugalmi helyzetben van és visszanyer 2 életerőpontot. A nyugalmi helyzetben szerzett életerőpontok összeadódnak más gyógyulásokkal és a regenerációval.

Egy csillapító egység legfeljebb 8 életerőpontot gyógyíthat körönként. A gyógyító képességű egység akár 18-at is gyógyíthat egy körben.

Az az egység, amely egy csillapító egység mellett áll legfeljebb 4 életerőpontot gyógyul körönként; míg egy gyógyító egység mellett akár 8 életerőpontot is gyógyulhat. Minél többen veszik körbe a gyógyítani tudó egységet, annál kevesebbet fog egy-egy egység gyógyulni.

Egy példa, melyben többen vesznek körbe egy csillapító egységet:

Két sebesült egység 4-4 életerőpontot fog tudni gyógyulni.
Három sebesült egység már nem tud 4-4 életerőpontot gyógyulni; ehelyett kettő 3, egy pedig 2 életerőpontot fog tudni visszanyerni.

Egy egység legfeljebb 8 életerőpontot szerezhet, gyógyulhat egy körben, hacsak nem szerez még 2-t a nyugalmi állapotánál fogva. A trollok, amelyek rendelkeznek a regeneráció képességével 16 helyett mindössze 8 életerőpontot fognak visszenyerni a falvakban. Ugyancsak hatástalan lesz egy gyógyítani tudó egység arra az egységre, amelyik már egy faluban gyógyul.

A 'csillapító' megakadályozza a méreg hatását, de megszüntetni a mérgezettséget csak a 'gyógyító' egység tudja. Abban a körben, amikor a mérgezés megszűnik, vagy magakadályozódik, az adott egység se nem veszít, se nem nyer életerőpontot.

További információkat a játék súgójában találsz.


TAPASZTALAT

Az egységek tapasztalatot szereznek a küzdelemben. Miután már megszerezték a bizonyos tapasztalatot, szintet lépnek és ezáltal erősebbé válnak. A megszerzett tapasztalat mennyisége az ellenséges egység szintjétől és a küzdelem kimenetétől függ: ha egy egység legyőzi ellenfélt, akkor annak minden szintje után 8 tapasztalati pontot kap (0. szintűért 4-et), azonban ha nem sikerül megölnie az ellenséget, viszont ő sem esett el, akkor is kap 1 tapasztalati pontot az ellenség minden szintje után. Másszóval:
 

ellenség szintjelegyőzés díjazásaküzdelem díjazása 
040 
181 
2162 
3243 
4324 
5405 
6486 


 

TÖBBJÁTÉKOS

Csatlakozhatnak az általad készített többjátékos játékhoz mások, de akár a wesnoth kiszolgálóján is elkészítheted a játékod. Az első esetben a többiek az 15000-es porton keresztül csatlakozhatnak a játékodhoz. Ha tűzfal mögött vagy valószínűleg meg kell változtatnod a tűzfal beállításait, hogy átengedje az adatforgalmat az 15000-es porton, és a wesnoth-ot futtató géphez továbbítsa azt. Ha más játékához, vagy nyilvános kiszolgálóhoz csatlakozol, akkor nem kell átállítanod a tűzfaladat.

Nyilvános kiszolgálók:

server.wesnoth.org a játék legújabb kiadása
devsrv.wesnoth.org a játék legfrissebb CVS verziója

Egyéb kiszolgálókat itt találsz: http://wiki.wesnoth.org/MultiplayerServers

Többjátékos játék elindítása

1. lépés: a főmenüben válaszd ki a többjátékos pontot, majd:
a) csatlakozás a hivatalos kiszolgálóhoz és játék készítése, vagy
b) csatlakozás egyéb kiszolgálóhoz/játékhoz, vagy
c) hálózati játék készítése nálad, vagy
d) többjátékos játék készítése mint hotseat játék, vagy
e) számítógép (MI - Mesterséges Intelligencia) elleni játék.

2. lépés: válassz pályát és add meg a beállításokat (köd, eltakarás, falu arany)!

3. lépés: játékosok beállítása (csapatok/szövetségek, kezdő arany, faj) majd várd meg amíg a 'hálózati játékosoknak' beállítottak helyére csatlakoznak a többiek! A 'hálózati játékos' felirat helyett meg fog jelenni a becenevük csatlakozás után.

4. lépés: kattints az [Indulhat!] gombra!


HADJÁRAT KISZOLGÁLÓ

Letölthetsz új hadjáratokat a főmenü Hadjárat pontjában a Szerezz be további hadjáratokat... kiválasztása után. Ez a 15002-es porton keresztül próbál majd kapcsolatot létesíteni a hadjárat kiszolgálóval (campaigns.wesnoth.org), így fontos, hogy a tűzfalad ne akadályozza meg ezt. Az itt található hadjáratok más játékosok munkái, ezért nem biztos, hogy működni fognak a játék legújabb verziójával -- probléma esetén keresd meg a fórumban az ide tartozó bejegyzéseket.


MÁS FORRÁSOK

A játék súgóját játék közben érheted el a megfelelő gyorsbillentyűvel, vagy a menü Súgó parancsával. A játék angol nyelvű honlapja a http://www.wesnoth.org/ címen található, és innen sok hasznos oldalra juthatsz tovább. Ezek közül a wiki a http://wiki.wesnoth.org/ címen sok tanácsot, vágigjátszást, egységek szintlépési fáját, leírásokat saját pályák és hadjáratok készítéséhez, útmutatót a fejlesztői vagy fordítói csapathoz való csatlakozáshoz és sok mást tartalmaz. Beléphetsz az IRC chatszobánkba az irc.wesnoth.org #wesnoth csatornáján, vagy meglátogathatod a közösségi fórumokat a http://forum.wesnoth.org/ címen, ahol több mint 2700 regisztrált taggal beszélgethetsz. A több év alatt felgyülemlett több tízezer fórumbejegyzés közt keresgélve sok érdekes információra bukkanhatsz. A magyar nyelvű leírásokat és fórumot a http://wesnoth.fsf.hu/ címen találod.

Tudástár: