Back to top

A portál megújulásakor váltsunk-e a wesnoth.hu elérhetőségre?

Igen
58% (28 szavazat)
Nem
8% (4 szavazat)
Mindegy
33% (16 szavazat)
Összes szavazat: 48

Hozzászólások

Re: A portál megújulásakor váltsunk-e a wesnoth.hu ...

Ha már a portál a Drupal 8 átállással egy nagyobb megújuláson esik át, akkor érdemes meggondolni, hogy átálljunk-e a wesnoth.fsf.hu elérhetőség helyett a wesnoth.hu címre. A terv szerint mindkettő ugyanúgy elvezetne az oldalra, a kérdés hogy melyik legyen az elsődleges. A wesnoth.hu címet már lefoglaltam.

A wesnoth.hu domain előnyei:

  • a domain rekordokat mi tudjuk szerkeszteni, nem kell az FSF.hu adminra várni
  • a magyar játékszerver kaphat egy állandó nevet, pl.: server.wesnoth.hu
  • létrejöhet egy vagy több @wesnoth.hu email cím

A wesnoth.fsf.hu domain előnyei:

  • jobban tükrözi a játék szabad szoftveres kötődését

"If you don't want to be replaced by a computer, don't act like one." - Arno Penzias

Re: A portál megújulásakor váltsunk-e a wesnoth.hu ...

     Én a wesnoth.hu címre szavaztam, mert ott nem csak aldoménként jelenik meg a játék neve, és hamarabb feltűnik az oldal magyarsága.


     "...és a legjobb tulajdonságom az hogy mindkét lábam egyforma, különösen a bal." - Bakos Bernadett, 2013. december

Re: A portál megújulásakor váltsunk-e a wesnoth.hu ...

Váltsunk, ha a régi is megmarad akkor én nem látom semmilyen hátrányát a váltásnak.

Re: A portál megújulásakor váltsunk-e a wesnoth.hu ...

Legyünk függetlenek :D . 

Re: A portál megújulásakor váltsunk-e a wesnoth.hu ...

Ez igazából szerinem a leginkább nem lényeges kérdés az egész rendszer átvariálásánál... Inkább valami oldaltervezeteken kellene gondolkodni (pl.: az egész alapja fekete, és arra jön a barna, csak mondjuk egy kicsivel sötétebb árnyalatban, mint a mostani). Az oldalt, akik szeretnék, ígyis-úgyis meg fogják találni, ha meg csak kattingat össze-vissza, úgy akad az oldalra, akkor meg tök mindegy, hogy ott van az FSF, vagy nincs...


Legyenek inkább becsületes ellenfeleim, mintsem becsvágyóak, és nyugodtabban fogok aludni éjszakánként.

Re: A portál megújulásakor váltsunk-e a wesnoth.hu ...

A fekete színt mindenképpen ellenzem!! :)

Re: A portál megújulásakor váltsunk-e a wesnoth.hu ...

Oké, az csak egy példa volt :D


Legyenek inkább becsületes ellenfeleim, mintsem becsvágyóak, és nyugodtabban fogok aludni éjszakánként.

Re: A portál megújulásakor váltsunk-e a wesnoth.hu ...

Engem meggyőztek Udi érvelései: wesnoth.hu legyen.

Ami a hátteret illeti, ez sem rossz, mindenképp tartani kell a Wesnoth hangulatot, de az egyszínűt ellenzem.

Nem tudom, hogy lehetne-e valami Wiki-jellegű oldalt beintegrálni az új Drupalba és tudástár cikkeit ott kezelni, így a változások is nyomon követhetőek.

Ami a magyar wensoth szervert illeti, ha jól értettem, akkor lehetne egy új szerverünk, ami a miénk ? (Eddig negusnyulé volt).

És az új domain (+szerver) milyen költségekkel jár ?


írta Jf. Tasz, Wesnoth-i Üdvözlettel ;) A Nagy-Óceán Járójának kapitánya :star:
a 2013-as és a 2015-ös MWB bírója-szervezője és a Facebook kezelője

Re: A portál megújulásakor váltsunk-e a wesnoth.hu ...

Sziasztok,

Írtam egy blogbejegyzést a témáról. Ha érdekel, akkor itt tudjátok elolvasni:
http://ubuntu.hu/node/41350

Szép napot, további kellemes játékot kívánok mindenkinek!

Üdvözlettel:
Xplosive.

Re: A portál megújulásakor váltsunk-e a wesnoth.hu ...

Xplosive kérdéseire a válasz:

„Nem nagyon értek a domain kezeléshez, de a Wesnoth.hu már eleve le volt foglalva, amikor a szavazás kiíródott (Január 5). Gondolom az is jár valamilyen költséggel.”

A szavazást azért írtam ki a domain név lefoglalása után, hogy a kezelése nálunk legyen. Nagy üzlet a domain nevek lefoglalása, amit utána árverésen magasabb áron el lehet adni, lásd DomainABC. Nem szerettem volna ha valaki szemfüles lefoglalja és az igen szavazás után felajánlja 20-50.000 forintért. Így 3050 Ft volt két évre.

„Nem ismerem a háttért, de az új cím valószínűleg új szervert is jelent egyúttal. Főleg, hogy jelenleg eltérő tartalmat jelenít meg a két cím. Ez szintén költség.”

Nem fog, továbbra is maradunk a jelenlegi tárhelyen, amit ingyen biztosít az FSF.hu. A játékszerver marad negusnyul szerverén, ennek a költségeiről nem tudok nyilatkozni. A tartalom amit most a wesnoth.hu oldalon látsz, ugyanaz, mint ami a wesnoth.fsf.hu oldalon ki van írva karbantartási időszakban. Azért nem ugyanaz a tartalom és azért nincs átirányítva, hogy a keresőmotorok ne indexeljék be és ne induljon hátránnyal az átállás után.

„Egyébként meg egyetértek azzal, hogy az FSF-es cím jobban tükrözi a játék szabad szoftveres kötődését. Én továbbra is azt az oldalt fogom látogatni (olvasni).”

El fogod tudni érni a tartalmat azon a címen, de a böngésződ át fog irányítani a wesnoth.hu címre (301-es HTTP kód). A keresőmotorok bűntetik, ha két különböző domain néven is elérhető ugyanaz a tartalom, ezért lesz átirányítva. Ha beírod az "archlinux.hu"-t a Google-be, akkor az első találat az "archlinux.hu" a második az "archlinux.fsf.hu/forum". Ezt kettősséget el szeretném kerülni.

„Nem hinném, hogy a mindennapok során bárki is használna Wesnoth.hu-s címet a gyakorlatban.
Szerintem az emberek többsége Gmail-es címet használ a levelezésre és tökéletesen elégedett vele és ez teljesen rendben is van, hiszen ingyen kap egy 15 GB-os, spamszűrős, chatfunkciós és egyéb ilyen-olyan funkciókkal ellátott, abszolút jól működő postafiókot.”

A mindennapokban valóban nem, nem is lesznek személyreszóló levélcímek, 700-nál is több regisztrált felhasználó van, nem fogunk ennyi levélfiókot karban tartani. Olyanokra gondolj, hogy info[@]wesnoth.hu, szerkesztoseg[@]wesnoth.hu, bajnoksag[@]wesnoth.hu stb. Ezekben sokat segít, ha nem gmail-es a cím. Ha kapsz egy jelszóemlékeztető emailt akkor szerintem te is sokkal nyugodtabban kattintasz egy @wesnoth.hu címre, mint egy @gmail.com címre.

„A játékszerver/ek elérési módja meg teljesen mindegy. Az a lényeg, hogy elérjük őket. Az meg eddig is tökéletesen megvalósult. Mint minden más is.”

A játékszerver címe háromszor változott az évek során:

  • wesnoth.kfki.hu
  • wartime-tbs.org
  • 0x64.org

Meg lehet találni, mert az aktuális mindig ki lesz írva, de ha megvan a lehetőség, akkor miért ne legyen egy végleges server.wesnoth.hu név, és hogy mögötte éppen melyik gép van, az már mindegy.

„Tehát gyakorlati előnye szerintem nincs. Se a játékosoknak, se az üzemeltetőknek. Főleg olyan, ami éves szinten plusz ezreket megérne.
Elnézést, hogy így kimondom, de szerintem ez felesleges pénzkidobás.
Inkább költsétek azt a pénzt a szeretteitekre vagy tegyétek félre.”

Ha megerőltető lenne anyagilag vagy időben, akkor nyilván nem foglalkoznék vele. Ahogy időhiány miatt nem is foglalkoztam az oldallal 2012-2015 között. :P De jelenleg úgy látom, hogy ez egy nagyon pici befektetés ahhoz képest amit nyerünk vele.


"If you don't want to be replaced by a computer, don't act like one." - Arno Penzias