Tanácsok visszajátszásokkal

Ebben a témában nyugodtan csatolhattok visszajátszásokat. Ha bizonytalanok vagytok a játék során használt taktikával, megpróbálunk tanácsokat adni.

"If you don't want to be replaced by a computer, don't act like one." - Arno Penzias

Udi képe
Udi
Adminisztrátor
Csatl.: 2008. 03. 01.
Hely: Székesfehérvár

Alpar küldött egy visszajátszást, Alpar (tündék) vs. Számítógép (orkok):

Visszajátszás letöltése

Alpar wrote:

Én ma nekimentem egy orknak Evil 1.5.12-ben, szerencsére csak gép volt, de akkor is nagyon megizzadtam: Fullra vagyis teljesen kihasználtam a tündék lehetőségeit, lassítás, rajtaütés fapásztórnál, hadvezetés a vezéremmel, sőt sikerült egy íjásszal és egy fapásztórral elfoglalnom még 2-3 falut, vagyis falutöbbletem volt, és így körönként 2-3 egység jött ellenem, a "mesterlövész, mérgezés"-sel rendelkező ork egység 3 egységemet mérgezte meg Sad ha kell valakinek megkísérlem elküldeni a visszajátszást. Szóval ami zavart az a sok szívós egység, az és a vérengzők jó védekezése, meg a sok harcos, de a tőrténések a visszajátszás jobban mutatja. Annyi szerencsém volt hogy sikerült egy tünde varázslónőt szereznem és hogy a gép kihozta a vezérét közvetlen az enyém mellé :!: és akkor a vezéremmel és a varázslónővel megöltem de másképp szerintem vesztettem volna.Tudom, hogy 1.4.7-ben nincs "mesterlövész" az orgyilkosoknál és a vérengzőknek, de ez akkor is csak a gép volt, vagyis nagyon nehéz lesz a bajnokságon orkok ellen játszani, mint bármi más ellen

Néhány tanács, amit érdemes megfogadni:

Egységek:

 • Az első kör az egész meccset eldöntheti, figyelj oda, mit toborzol! Az első körben felderítő lovasok toborzása, és harcosok, semmiképpen nem különleges egységek (te sellőt, mágust és fapásztort vettél). A lovasok gyorsak, gyorsan tudnak falut foglalni, és ellenséget felderíteni, és a harcosok jók szinte bármilyen egység ellen, velük lehet falat állítani, míg a fapásztornak, mágusnak és sámánnak vannak gyengepontjai, amit simán ki lehet használni.
 • Kobold farkaslovas ellen miért fapásztor harcol, mikor ott állt közvetlenül mellette a tünde íjász? A tünde íjász jó nyíllal, és a farkaslovasnak nincs távolsági támadása.
 • Semmiképp se a mágussal támadd a mérgező ork orgyilkost, mivel már mesterlövész a mérgezése, biztosan megmérgez, és falu vagy gyógyító messze lehet.
 • Sellőnek nincs sok esélye ork közkatona ellen (pláne éjjel), de gyors a vízben, én inkább az ellenség megkerülésére és meglepetésre használtam volna, nem közelharcra.
 • Egy farkaslovas elindult a nyugati oldalon, simán megkerülhetett volna, ha nem számítógép irányítja. Ha ember ellen harcolsz, akkor könyörtelenül végigrabolta volna az összes falvad a hátországban. A megállításához legalább két egységre lett volna szükséged.
 • Lassításnak akkor van nagy haszna, ha utána más is meg akarja ütni a lassú egységet, mivel így kevesebbet sebez a visszatámadásnál, önmagában nem annyira hatásos.
 • Felderítők, felderítők, felderítők! Se te, se az ellenséged nem toborzott gyorsan mozgó egységeket az első kör után, pedig volt két falu a te térfeleden, ami még az ellenség kezén volt. Ha az ellenség toboroz még farkaslovast (egy emberi játékos biztos fog), akkor szépen körbemegy a hegy másik oldalán, mert ott senkid nem volt.

Napszakok:

 • Délután fapásztor toborzása rossz ötlet, mert drága, és ráadásul este következik, amikor gyenge.
 • Éjszaka vezérrel kimenni orkok elé veszélyes mutatvány. Az ork közkatona éjszaka nagyot tud sebezni, egy-egy szerencsétlen ütéssor, és esetleg meghal a vezéred.

Nagyon dicséretes, hogy sokfajta egységet használsz, ezzel meg lehet lepni az ellenséget, de ügyelj a gyengéikre és erősségeikre! Túl gyorsan akartál előretörni, az egységek mozgása inkább legyen rendezett, mint gyors!

"If you don't want to be replaced by a computer, don't act like one." - Arno Penzias

Udi képe
Udi
Adminisztrátor
Csatl.: 2008. 03. 01.
Hely: Székesfehérvár

Udi wrote:
Kobold farkaslovas ellen miért fapásztor harcol, mikor ott állt közvetlenül mellette a tünde íjász? A tünde íjász jó nyíllal, és a farkaslovasnak nincs távolsági támadása.

A sikeres taktika szempontjából én is leginkább ezt emelném ki: a megfelelő ellenfél ellen a megfelelő katonákat küldjük. Ez leginkább a használt támadástípusra (szúrás, vágás stb.), és a közel- vagy távolsági támadás kiválasztására értendő értendő.

A fönti példát alapul véve: bár a fapásztor nappal jól megdádázhatja a farkaslovasokat, azok közelharcban az agyaraikkal (vágás) kihasználják a fapásztor gyengeségét ezzel a támadástípussal szemben. Ha farkaslovasok ellen íjászokat vetünk be, akkor az ellenük hatékony szúrást használjuk, és a farkas nem tud megharapni sem, mert nincs távolsági fegyvere.
További hasznos kombinációk:
- lovasok, huszárok ellen íjászok
- fapásztorok ellen vágó egységek, melyek nem kifejezetten sérülékenyek az ütéssel szemben pl. törp harcos, tolvaj; ha csontvázakat vetünk be a fapásztorok ellen, az éjszaka hatékony lehet, de a fa védő ütései még így is komoly kárt okozhatnak
- fapásztorok ellen tüzet használó egységek (mágus, ork íjász)
- csontvázak ellen ütő egységek, pl. nehézgyalogos, törp harcos

A felsorolást a végtelenségig lehet folytatni. A lényeg: nézzük meg az egységek leírását (jobb klikk, egység leírása), és olyan támadást használjunk ellene, amelyre nézve kicsi az ellenállása, és amilyen támadástípusban LEHETŐLEG (közel- vagy távolsági) nem tud visszaütni.

Üdvözlettel:
Kádár-Németh Krisztián (alias Rudanar_Firmus)
Wesnoth magyar fordítócsapat vezetője (2007-2013)

Rudanar képe
Rudanar
Adminisztrátor
Csatl.: 2007. 05. 26.
Hely: Nagykovácsi

Nagyon köszönöm a tanácsokat mindenkinek! Smile Nagyon hasznosak, sokat tanultam belőlük, még egyszer köszönöm mindenkinek hogy megnézték és elmondták hogy mit hibáztam.Nos, remélem nem túloztam a feltöltésekkel, 3 egyszerre remélem még nem számít túlzásnak, már kb minden faj ellen van visszajátszásom, lázadók vs lázadók és lázadók vs perzsékenyek játékot majd a napokban feltöltöm valamikór.

CsatolmányMéret DownloadsLast Download
2j_-_A_Sárkánygyík_barlangja_visszajátszás.gz 23.2 KB 21 8 év 45 hét
2j_-_Az_onik_odúja_visszajátszás.gz 17.89 KB 19 8 év 45 hét
2j_-_Falvacskák_visszajátszás.gz 19.11 KB 15 8 év 45 hét
Alpar képe
Alpar
Csatl.: 2008. 12. 21.
Hely: Jászberény

Alpar, a kedvemért nem használnád még egy darabig az 1.4-es Wesnothot? Azt sokkal könnyebben meg tudnám nézni... Wink

Üdvözlettel:
Kádár-Németh Krisztián (alias Rudanar_Firmus)
Wesnoth magyar fordítócsapat vezetője (2007-2013)

Rudanar képe
Rudanar
Adminisztrátor
Csatl.: 2007. 05. 26.
Hely: Nagykovácsi

Knalgaiak ellen:

 • Első toborzás: fapásztor, tünde felderítő, tünde íjász, 3x tünde sámánnő. A 3 tünde sámánt kicsit túlzásnak tartom az első körben, mivel így nincs más egység előttük, nekik kellene helyt állni, ami egy törp harcos, törp vértes, vagy egy törp dühöngő ellen elég nehéz egy szál bottal.
 • Második toborzás: tünde íjász, tünde sámánnő, harmadik toborzás: tünde harcos, tünde sámánnő. Egyértelmű volt a sámánok magas létszáma, erre nem reagált a gép megfelelően, egyetlen törp mennydörgőt sem toborzott, pedig azok biztos elvették volna a sámánok kedvét a távolsági támadásoktól Smile.
 • Szépen fejlesztetted a fapásztorod, és ügyesen minden oldalról támadtál, így bekerítetted. De az egységek egyhangúságára vigyázz!

Élőholtak ellen:

 • Első toborzás: 2x fapásztor, mágus, sámánnő, felderítő. Itt előny is lehet, hogy nem harcosokat toborzol, hanem különleges, mágikus egységeket, mert azokat nem szeretik a csontvázak. De az első körökben toborzott egységek kerülnek az élre, ami nem biztos, hogy jó lesz, két mágusod gyorsan meg is halt az elején.
 • A toborzási rendszeredet kiismerte a gép, mágus hadat toborzott, és rendesen meg is aprított a 12-13. körben.
 • Aztán buta lett a gép és a 18-19. körnél mágusok helyett csontvázakat toborzott, amik ellen kiváló a mágus hadad és a már szintet lépett fapásztorod.
 • Megint az agg fapásztor szerezte meg a győzelmet, a sok mágusod a csontvázak ellen hatásos, de mihelyt ugyanannyi árnyak tanítványa jött szembe, gondod akadt. A számítógép elfelejtett mérgező egységeket toborozni, az ellen is jók a mágusok, mivel közelharcnál mérgez.

Hűségesek ellen:

 • Első toborzás: íjász, felderítő, mágus, harcos, aztán második toborzáskor: harcos és felderítő. Az első körös mágust és a második körös felderítőt nem lehetett volna megcserélni? Így gyorsabban tudsz a távolba nyargalni.
 • Éjszaka nem törtél előre, pedig a hűségesek akkor rosszul harcolnak.
 • A későbbi körökben mágusokat toborzol, pedig akkor már felfedted a csatateret, és láttad, hogy lándzsása egyáltalán nincs, íjászai és mágusai vannak, így a te mágikus támadásaid gonddal járhatnak. De aztán az ő körében nehézgyalogost toborzott, ami ellen viszont kiválóak.
 • Egy szál íjászt a vezére ellen kár volt beáldozni. Ne feledd, hogy amikor öngyilkosságba kergetsz egy egységet, nem csak a kifizetett arany veszik el, hanem a tapasztalata, és az idő is, mivel helyette új egységet kell toborozni ami távol lesz a csatatértől.
 • A vezére kilépett melléd, pedig mögötte volt még 3 nehézgyalogos, abból kettő közel volt a szintlépéshez. Ha nem csinál ilyen butaságot, akkor a küzdelem még tovább tarthatott volna.
 • Az előző meccsekhez után nem értettem, hogy később sem toboroztál fapásztort, ami ugyanúgy igazságos, mint az ellenséged, így nappal is jól harcol, valamint egész sok víz van a pályán, amiben egy sellő nagy meglepetést tud okozni. A sámánok csillapítása pedig elsőrangú olyan ellenség ellen, ahol nincs gyógyító. Jó dolog, ha az elején szívós és gyors egységeket toborzol, ami megállítja az ellenséget, de később ne feledkezz el a rengeteg különleges egységről, ami meglepheti és el is döntheti a csatát. Szereted ezeket az egységeket, erről ne szokjál le, csak később vesd be őket Wink!

A régebbi verzió használatát pedig érdemes megfontolni, Rudanar_Firmus tanácsai megfizethetetlenek Smile!

"If you don't want to be replaced by a computer, don't act like one." - Arno Penzias

Udi képe
Udi
Adminisztrátor
Csatl.: 2008. 03. 01.
Hely: Székesfehérvár

Sziasztok!

A bajnokság idén is izgalmasnak ígérkezik. Talán páran kíváncsiak rá, ahogy Horus péppé aprítja a törpjeimet... Smile Tanulság számomra: még ha éjszaka van is, érdemes megvárni, míg az erősítés hatótávon belül ér... különben mire megérkezik, már nem lesz kit megerősíteni... Smile

Aztán ma kaptam lehetőséget visszavágóra Horustól, ezt is mellékelem. Tanulság Horusnak: az ellenfél néha ahelyett, hogy kegyetlen csapdába csalná saját magát Smile, inkább az ellenkező irányba indul, ami a csapdaállítónak okozhat meglepetést... Smile Az "oszd meg és uralkodj" taktika most is beválik... Smile

Remélem, a visszajátszások mindenkinek hasznosnak és szórakoztatónak fogja találni... Smile
A visszajátszások az 1.4-es verzióval készültek.

CsatolmányMéret DownloadsLast Download
2p_-_Horus_legyozi_Rudanart.gz 25.47 KB 32 8 év 45 hét
2p_-_Rudanar_legyozi_Horust.gz 16.55 KB 26 8 év 45 hét

Üdvözlettel:
Kádár-Németh Krisztián (alias Rudanar_Firmus)
Wesnoth magyar fordítócsapat vezetője (2007-2013)

Rudanar képe
Rudanar
Adminisztrátor
Csatl.: 2007. 05. 26.
Hely: Nagykovácsi

A Titánok Harca első részének végét élőben láttam tegnap, a második része is izgalmas Smile. Nekem nincs ilyesmi visszajátszásom, tegnap Abben legyőzött. Kicsit elhanyagoltam a marsallbotom, és ma este sem tudom játszani, de mindenképpen fogok gyúrni Smile!

"If you don't want to be replaced by a computer, don't act like one." - Arno Penzias

Udi képe
Udi
Adminisztrátor
Csatl.: 2008. 03. 01.
Hely: Székesfehérvár

Quote:
nézzük meg az egységek leírását (jobb klikk, egység leírása),

Csak egy nem konkrétan taktikai, inkább praktikai jó tanács.
A fontos parancsokról
egység leírása
toborzás
toborzás megismétlése
(visszahívás)

érdemes gyorsgombot készíteni
Bal kezes vagyok, azzal fogom az egeret, a másik kézzel a nyilakat használom navigálásra + Numpad 0-4 lazán kézre áll és ha valaki rászokik sokkal gyorsabban megy a játék. Cool

Es ist zu schön, um wahr zu sein.
TÁLTOS képe
TÁLTOS
Csatl.: 2007. 04. 23.
Hely: Győr

TÁLTOS wrote:
Csak egy nem konkrétan taktikai, inkább praktikai jó tanács.
A fontos parancsokról
egység leírása
toborzás
toborzás megismétlése
(visszahívás)

érdemes gyorsgombot készíteni
Természetesen. Én is a gyorsbillentyűket használom. Smile Az egységek leírását az egység kijelölése után a "d" (mint description) gombbal lehet alapból előcsalni.

Üdvözlettel:
Kádár-Németh Krisztián (alias Rudanar_Firmus)
Wesnoth magyar fordítócsapat vezetője (2007-2013)

Rudanar képe
Rudanar
Adminisztrátor
Csatl.: 2007. 05. 26.
Hely: Nagykovácsi

Yanosszal az imént fejeztük be a 4,5 órás, 43 körös meccsünket a Howling ghost badlands pályán. Shock
Közzé teszem, mert van egy nagyon fontos tanulsága: ha védekezel, legyen kevés egységed, hogy ne legyen sok a fenntartás, és csak akkor toborozz, ha támadni készülsz/falut foglalsz, ami fedezi a nagyobb sereg költségét. Nagyjából 10 körön át 3-4 egységgel kevesebb volt nekem, mint yanosznak, az 30-40 arany bevételkülönbséget jelent! Egy állóháborúnál ez eldöntheti a csata kimenetelét még akkor is, ha nagyon vitézül és ügyesen játszik a másik. Smile
Köszi a meccset yanosz!

CsatolmányMéret DownloadsLast Download
yanosz_vesztett_rudanar_ellen_howling_ghost.gz 45.99 KB 19 8 év 42 hét

Üdvözlettel:
Kádár-Németh Krisztián (alias Rudanar_Firmus)
Wesnoth magyar fordítócsapat vezetője (2007-2013)

Rudanar képe
Rudanar
Adminisztrátor
Csatl.: 2007. 05. 26.
Hely: Nagykovácsi

Csak a teljesség kedvéért kiegészíteném nagyokos9 hozzászólását.
A vereségem közvetlen oka nem a kevés tartalék arany volt, hanem egy pillanatnyi elmebaj hatására tett rossz lépés.
Viszont kétségtelen, hogy nagyokos9 takarékos toborzása tette lehetővé számára, hogy sikeresen áttörje a védelmemet Sad . (Ami neki is éppoly fájdalmas volt, mint nekem Smile)
Tanulság: védelemben ne tarts több egységet, mint amennyi feltétlenül szükséges.
Köszönöm a meccset én is!

yanosz
Szerkesztő
bajnokság szervező
Csatl.: 2009. 02. 17.
Hely: itt

Alparral sikerült egy még hosszabb mérkozést játszanom, mint a 43 körös rudanar_firmus elleni volt.
Ez 51 körre sikerült és mintegy 5 óra hosszat tartott.
Azonos beállítottságú fajok esetén könnyen alakulhat ki állóháború, itt ráadásul mindketten semlegesek voltunk
és még a toborzásunk is hasonló volt.
A takarékos toborzás segített abban, hogy a nagyobb veszteségeim ellenére mégis ugyanakkora haderovel rendelkeztem.
30 kör után 1:4 volt a veszteség, 40 kör után 10:14, mégis nekem 24, alparnak 23 egysége volt a harcmezon.
Érdemes figyelemmel kísérni egy egyszeru közkatona, Belun hosies helytállását.
Szívesen fogadunk taktikai tanácsokat.
Jó szórakozást!

CsatolmányMéret DownloadsLast Download
yanosz_nyert_alpar_ellen_fallenstar_lake.gz 71.37 KB 22 8 év 41 hét
yanosz
Szerkesztő
bajnokság szervező
Csatl.: 2009. 02. 17.
Hely: itt

Sziasztok!
Van egy visszajátszásom, amit a gép ellen játszottam. Légyszives elemezzétek ki! Csak azért nyertem, mert kihozta a vezérét...

Ez gyors volt... Most játszottam Linuxon egy Hűséges(Iker) vs. Lázadó(gép) meccset... azt hiszem 5kör alatt lezavartuk Laughing out loud

(Valaki nem tudja hol vannak a wesnothelmentések Ubuntun? Most tettem fel a játékot, s szeretném felrakni a visszajátszást :!:

CsatolmányMéret DownloadsLast Download
Hűséges_(Iker)_vs._Kanagla_(PC).gz 15.29 KB 14 8 év 38 hét
Iker képe
Iker
Csatl.: 2008. 11. 29.

Azt hiszem, hogy a ".wesnoth/saves" könyvtárban. Én legalábbis onnan csatoltam őket e-mail-ben.

Levente96

Levente96
Csatl.: 2009. 03. 20.
Hely: Győr

Ezt yanosz kérésére raktam be,és egy tanulság is van benne.
Ha nagyon intenziven támadsz,akkor a szinte100%osnak látszó nyereség is változhat.

CsatolmányMéret DownloadsLast Download
fakivaki_nyert_Rudanar_Firmus_ellen_Howling_Ghost_Bandlands.gz 18.94 KB 17 8 év 37 hét
fakivaki képe
fakivaki
Csatl.: 2006. 08. 29.

Az egy körös falufoglalás (és a szerencse Smile) tipikus példája.
Lioton őrizetlenül hagyta a faluit és innen már nem volt nehéz. Nem egy egetrengető játszma, de tanulságos.

CsatolmányMéret DownloadsLast Download
Levente96_vs_Lioton_2j_-_A_Sárkánygyík_barlangja_visszajátszás.gz 29.03 KB 17 8 év 3 hét

Levente96

Levente96
Csatl.: 2009. 03. 20.
Hely: Győr

Ezt a meccset még a torna előtt játszottam a nemzetközi szerveren, célja a 4 játékos pályák megismerése volt. A szövetségesem sajnos az első körben lefagyott és nem is jött vissza, így az elejétől kezdve két sereggel játszottam.
Megosztom veletek, mert a játék számomra kevéssé volt élvezetes, visszanézni viszont izgalmas és van tanulsága is: minél tovább kitartasz, az ellenfél annál idegesebb lesz Smile

CsatolmányMéret DownloadsLast Download
szerencse_fia.gz 68.71 KB 15 7 év 44 hét
yanosz
Szerkesztő
bajnokság szervező
Csatl.: 2009. 02. 17.
Hely: itt

Érdemes megnézni a Világranglétrás (Ladder) "neki" mester hangos kommentárral ellátott visszajátszásait.

Üdvözlettel:
Kádár-Németh Krisztián (alias Rudanar_Firmus)
Wesnoth magyar fordítócsapat vezetője (2007-2013)

Rudanar képe
Rudanar
Adminisztrátor
Csatl.: 2007. 05. 26.
Hely: Nagykovácsi

Az alábbi meccsre leltem.
2000 pont körüliek csatája Ork vs Perzsekény, Onik odúja. Hamar lezavarják. Látszik, hogy mindketten nagyon vágják a témát. Apró finomságok. Kiváncsi lennék nektek mi a véleményetek.

CsatolmányMéret DownloadsLast Download
20110205224522_neki_vs_The_Black_Sword_wesnoth-ladder.gz 25.43 KB 9 6 év 50 hét
blackscholes
Csatl.: 2011. 01. 26.

Semmi meglepő nem történt. Az orkok létszámfölényben támadtak éjszaka, a perzselkények és az érzékenyebb gyíkok meg zabálták a sebzést, ahogy szokták. Papírforma eredmény. Esetleg ha a perzsi jobban visszavonul éjjel és átadja a faluit akkor talán elég messze kerül ahhoz, hogy ne érje el őt az ork horda.

Nermal

nermal93 képe
nermal93
Csatl.: 2007. 12. 28.
Hely: Józsai Kisserdő

Köszönöm!
Igazából amin elgondolkodtam, hogy vajon az orkok ennyire könnyen nyomnák le a perzsekényeket, vagy csak itt jött jól ki. Talán túl kicsi a pálya és nem volt hova menekülni.
Amúgy a csapatösszeállításnál érdemes vegyeset-igazságos és törvénytelen egyaránt - kialakítani, vagy jobb tiszát létrehozni, csak ez, vagy csak az.
Hiszen a fenti játékban a perzsekényeknek nappal lett volna jó támadni, viszont a gyíkok meg éjjeli "baglyok"...
Az orkoknak meg adott volt, éjjel roham, nappal haza.
A másik kérdés, hogy jobb-e a sok kevésbé jó katona, mint a kevés hero. Sok lúd disznót győz alapon, az elöbbi. Vagy nem mindig?

blackscholes
Csatl.: 2011. 01. 26.

Az első két mondatodra reagálva: Igen, az is közrejátszott igen. Igen az.

Nermal

nermal93 képe
nermal93
Csatl.: 2007. 12. 28.
Hely: Józsai Kisserdő
Új hozzászólás