kettő sereg között

lerohamozom a gyengébbet,hogy több egységem maradjon.
52% (17 szavazat)
megölöm az erősebbet,hogy fejlődjenek az egységeim.
18% (6 szavazat)
maradok és nem csinálok semmit.
12% (4 szavazat)
A többi egységem fedez míg találok egy harmadik várat.
15% (5 szavazat)
kilépek :)
3% (1 szavazat)
Összes szavazat: 33
Anonymous

helló :!:
Ti mit csináltok,ha kettő ellenséges sereg közé szorultok :?:
Én az egyiknek megyek teljeserővel,a másik pedig majd megtámad,(vagy a másiknak megyek és az első támad meg Smile )aztán próbálok elfoglalni néhány falut meg egy várat.
És ti?

Vendég (nem ellenőrzött)

Ez nálam eléggé beállításfüggő dolog: ha pl. a szintlépés alacsonyra van állítva, akkor érdemes szintlépésre menni. Mondjuk akkor meg a gyengébb egységeket megtámadva is szintet tudnak lépni az egységeid... A harmadik vár megtalálása pedig a pályától... mondjuk a 3-as blitzen nem próbálnék várakat keresni, ha 3-an játszunk Smile.
Esetleg még az utolsó pont jöhet szóba, ha nagyon rosszul állok, csak ha offline játszom, akkor nem kilépek, hanem quickload::

Vendég (nem ellenőrzött)

aha...

Vendég (nem ellenőrzött)

háromból eddig hárman választottuk az elsõt Smile
talán nincs sok értelme megtámadni az erõsebbet, mert az a legcikibb dolog, ha egy gyenge csapat közben hátulról mészárolni kezdi a te egységeidet. a kilépés elõtt meg mindenképpen érdemes csinálni valamit.
egyébként nem pontosan értem ezt a vezéres dolgot, ugyanis ahhoz azért elég ügyetlennek kell lenni, hogy az egész csapatod a vezérrel együtt a puszta közepén körbe legyen kerítve. az ilyen helyzetek nagyon egyszerûen megelõzhetõek, ha mást nem úgy (mint ahogyan én is mindig játszom), hogy a vezér a várban marad.

Anonymous
Csatl.: 2005. 09. 03.

Én azt szoktam csinálni általába, hogy körülbelül úgy osztom el a haderőmet, hogy 3-1 arányba. Értelemszerűen az erősebb sereggel támadom meg az erősebb ellenfelet, míg a másik sereggel feltartoztatom az ellenséget. Azt hogy milyen egységeket hova rakok az több dologtól függ.

1. Milyen az ellenség

2. Mekkora arányba tudtam visszahívni veteránokat.

 a, Itt leszögezném hogy vannak olyan hadjáratokba olyan pálya, ahol jóformán pocsékolás lenne erősebb egységeket visszahívni, mert az adott pálya menekülős jellegű. Ilyenkor általába pár magasabb szintű egységet hívok vissza és sok újoncot.

 b, Vannak olyan pályák, mint most nekem az aktuális hadjáratom az "Észak Újászűletése" Ahol a 3. pályán szembesülsz azzal a ténnyel hogy az eddig veterán egységeid az adott térképen teljesen alkalmatlanok és kezdheted a sereg felállítását elölről.

3. Ami még igazából fontos az a terep. Lévén ha mocsaras terület van akkor a nehézgyalogság alapjáraton kilőve, szóval ilyen területre támadni törvényenkívűli egységekkel érdemes támadni, viszont védekezésbe(mocsárba szorítás) első osztályúak a nehézgyalogságú egységek.

 

Igazából itt megint lehet jönni hogy melyik fajjal játszol az adott hadjáratba/csetepatéba. Ebbe nem mennék bele hogy ki-mi ellen a jó, előnyős. De adok néhány "alap" dolgot.

 

Lássuk csak. Számomra az egyik legveszélyesebb ellenfél a játékba a trollok. Egy alapszintű troll is tud bajt okozni nagy csoportba, de akár egyedül is. De a fejletebb trollok annál többet. Viszont a trollok ellen van egy nyerőstratégia, mégpedig a hagyományos taktika. Közelharcira-Távolsági, Távolságira-Közelharci. Bár ez nem mindig kivitelezhető. Akkor ott vannak még az élőhalotak, amik ellen ugyebár mágia+zúzófegyverek. Az íjj és a kard nem olyan hatásos ezek a lények ellen, sőt majdnem elhanyagolható, de ITT kijelentem hogy lehet őket használni sikerrel. Szellemek ellen ugyebár főleg távolsági támadásokat kell bevinni, úgy mint a denevérek ellen, amik "elszívják" az életedet hogy töltsék a sajátjukat. De ennyi elég is mert itt lementünk nagyon alapra és nem akarok senkit sem hülyének nézni.

 

Szóval a 2 frontos harcnál a legfontosabb az egyik ellenség gyors és határozott kikapcsolása, majd az átcsoportosítások után áttörni a védelmét és lecsapni a másik ellenségre. Mint a védelem kiépítésénél, úgy a támadásnál fontos a tartalék megléte, valamint a sérültek kezelése. Nálam elsődlegesen fontos hogy ha lehetséges több szintes védelmi és támadói sereg felállítása. Általába első vonalba helyezem el a nagy életerejű egységeket pl: Törp Báró. Ezek mögé helyezem el sorosan a gyógyítókat valamint ha van a seregbe olyan akinek hadvezetési képessége így segítve bónuszával a védelmet illetve a támadás kibontakozását. A 2. vonalba szoktam elhelyezni a sérülteket, akiket a gyógyítók folyamatosan gyógyítják. A tartalék nálam a távolsági harcosokba értendő. Hiszen ha távolságiak támadnak közelharcival csapok vissza, illetve fordítva. Szóval a tartalék a 3.vonal. Ezenfelül fontos hogy 1-1 egységet legalább az arcvonal megkerülését meggátlása érdekébe a szárnyakon elhelyezni, de ez tényleg max 2-3 egység. Azért fontos hogy nehogy egy gyors mozgású egység elfoglalja a falvaimat, így megfosztva a bevételi forrástól.

 

Most foglalkozzunk egy kicsit a védelmi vonallal komolyabban. Hiszen támadás közbe nem igazán van lehetőséged terepválasztani, míg a védelmi vonalaknál ez is segíthet téged. Általába én megpróbálom a védelmi vonalat felállítani:

  a, ha folyó szelli ketté a területet akkor a folyó parton

  b, 1-2 falu határába, így nyersz gyógyító helyeket

  c, olyan helyen ahol az egységeid ellég nagy természetbéli védelmet kapnak, míg az ellenség sok minuszt

A védelmi vonal is legyen több szintes a fent említett mód szerint. Hogy miért ne egyszerre fogjak minden egységet és védjem a vonalat ? Az indok nagyon egyszerű. Ha így teszed lehet hogy pillanatnyilag erőfölénybe kerülsz, de pihenés nélkül felmorzsolják a védelmedet. Szerintem nem kell ecsetelnem a végét, ha még véletlenül letudod győzni a másik ellenséget, az átcsoportosításhoz idő kell, plána rossz terep viszonyok mellett.

 

Így elsőre ennyit akartam leírni, remélem valamennyire tudtam segíteni és a Wesnoth Katonai Útmutatóhoz képest pár pluszt leírni. Ha van kérdésetek szívesen válaszolok rá.

 

Sziasztok és Harcoljatok Wesnothért Smile

 

Kirov_aktíválásravárok (nem ellenőrzött)

én sem megyek ki(kivéve ha pl. üldöznek,vagy valami),de lehet olyan hadjárat,ahol ilyen van.

Vendég (nem ellenőrzött)

Nekem van egy nyerő stratégiám erre. Nehéz de túl szoktam élni. Megnézem magamnak jól az ellenséget, és a leggynegébb pontját megtámadom, de csak akkor ha valahol a szélén van. Ezzel ki tudok törni, Amint a széle meg van gyengítve, az 5 legtáposabb emberem hagyom ott. Ők képeske feltartani őket, míg a többiek elfutnak.
Ha viszont a két sereg ellenséges egymással, akkor pont a kettő közzé felépítek egy kis védelmet (jó kis pozíciót), és megvárom míg odaárnek.

,,Találkozunk valahol, valamikor!"
GoldAge képe
GoldAge
Csatl.: 2006. 12. 04.
Hely: Mezőkeresztes

én meg állandóan a hercegnő bosszúállban (trónörökös hadjárat)megakadok mit tegyek kit támadjak adjatok tippet!!!! lécci

Vendég (nem ellenőrzött)

Azon belül melyik pályán akadtál meg? Laughing out loud

,,Találkozunk valahol, valamikor!"
GoldAge képe
GoldAge
Csatl.: 2006. 12. 04.
Hely: Mezőkeresztes

Valószínűleg már megoldódott Sean problémája, de azért leírom, mit csinálok ezen a pályán:

Egy-két halálraítélt sellőt bezavarok a közeli tóba nyugaton, kicsit feltartani az északi ellenfél kísérteteit. Delfador, a tünde úr, meg minimum egy vadász a szintén közeli erdőbe veszi be magát, hátha megritkítja egy kissé a keleti ellenség zombijait. Két, lehetőleg 3-as szintű tünde felderítő elrohan a két szenteltvizes kulacsért, aztán őket ott vetem be, ahol szükség van rájuk. (Imádom a nagy mozgásterüket!) A maradék, tehát a nagy többség, köztük egy keresztes lovag, és egy fehér mágus délnyugatra megy. Gyorsan leírtom az itteni gyalogegységeket, majd a keresztes lovag, és a mágus bemegy a várba, és leírtja az itteni fővezért. Ekkorra az ide küldött seregem már több szakaszban elindult északra, és északkeletre, kivédeni a másik két fővezér embereit. Mire elfogynak, le is jár a két nap, vége a pályának, mehetek tovább.

Vendég (nem ellenőrzött)

Nem éppen nem csinálok semmit(mert erre szavaztam), hanem védekezek, hogy hátha döntetlen lesz belőle.

firzen95 képe
firzen95
Csatl.: 2007. 07. 03.
Hely: Borsod megye(B-A-Z megye)

Számomra elég egyértelmű: hulljon a férgese(bbik)! Wink

Horus képe
Horus
Adminisztrátor
Magyar Bajnok 2009
Magyar Bajnok 2013
Magyar Bajnok 2015
Csatl.: 2007. 04. 24.
Hely: üres konzervdoboz

Én azért szavaztam az elsőre(lerohamozom a gyengébbeket),mert ha az erősebbekre támadsz,akkor nagyobb valószínüleg meghalsz,hiába van szintlépés,ha keresnék egy várkasztélyt,akkor gondolom azok kicsik lennének,egyszerűen lerohanod a gyengéket,toborzol,azt megtámadod az erőseket Laughing out loud .

Nem ismerek a Harc Wesnothért játéknál jobbat! Üdvözlet:Juhász Gábor
Gábor
Csatl.: 2009. 05. 01.
Hely: Nagyvenyim

Sean wrote:
én meg állandóan a hercegnő bosszúállban (trónörökös hadjárat)megakadok mit tegyek kit támadjak adjatok tippet!!!! lécci

Én itt toborzok pár sellő beavatottat,hogy nagyrészt védjék a várat,Delfadorral keletre északra és délre is vagyok,ahol nagyobb szükség van rá. Van egy tünde bajnokom,azzal felszedem a szentelt vizet. A keleti és déli villit megölöm,a keleti ellen volt egy kis támadós-védős cselem,a déli meg odajött megtámadta az egyik lényegtelen egységem,és az erőseimmel megöltem,és utánna már nem volt nehéz kibírni azt a 2-3 kört. Laughing out loud
Azt tanácsolom(ha még nem csináltad meg vagy meg akarod még máskor is),hogy több rétegű sort csinálj,és minél inkább több élőholt elleni erős egységed legyen(pl. mágus).

!

Gábor99
Csatl.: 2009. 12. 23.
Új hozzászólás